12 august 2010

West Brom is back in the Albion's finest


În episodul de astăzi ne mutăm în inima Angliei. Mai exact în West Midlands. Aici facem cunoştinţă cu The Baggies (poreclă dată de suporterii celor de la Aston Villa, fanilor lui West Brom, care erau majoritatea muncitori în uzine, şi care purtau astfel, pantaloni largi ). West Bromwich Albion pe lung, WBA pe scurt. Formaţia la care activează singurul român din Premier League, Gabi Tamaş, a revenit în sezonul acesta pe prima scenă a fotbalului englez, după un mic popas în liga a doua. Clubul înfiinţat în perioada în care românii se luptau pentru independenţă (1878) de către muncitorii micului oraş din centrul Albionului, se află la cea de-a cincea prezenţă în Premiership.

WBA face parte din grupul select al celor câteva echipe care au jucat în prima ediţie a Premiership-ului englez, în 1888, fiind de atunci una din echipele de tradiţie din fotbalul britanic. Performanţele micuţului club englez sunt modeste, însă suporterii alb-albaştrilor se pot lăuda cu un titlu cucerit în 1920, cu cinci Cupe ale Angliei şi o Cupă a Ligii Angliei, în 1966. Istoria recentă a clubului se confundă însă cu multe sezoane petrecute în eşaloanul secund al fotbalului englez, presărate din când în când cu prezenţa în prima ligă. West Brom i-a avut de-a lungul timpului rivali pe cei de la Aston Villa, însă de departe cei mai mari adversari sunt cei de la Wolverhampton, Black Country Derby, cum este cunoscută încleştarea dintre cele două echipe din Midlands,fiind una din cele mai vechi din lume!

The Throstles (sturzii, după pasărea de pe emblema clubului) îşi dispută partidele de acasă pe stadionul The Hawthorns care are o capacitate de aproape 30.000 de locuri, iar culorile tradiţionale a unuia dintre cele mai vechi cluburi din Anglia sunt alb şi albastru. Clubul este recunoscut pentru faptul că are o grămadă de fani scoţieni, dar şi susţinători din oraşele din împrejurimi cum este Birmingham, de pildă. Antrenorul băieţilor de la WBA este nimeni altul decât, fostul mare internaţional italian Roberto Di Matteo, care a reuşit promovarea la doar un sezon după preluarea echipei, terminând pe doi după Newcastle United. Fostul jucător a lui Chelsea şi Lazio a mai antrenat o singură echipă în cariera sa, pe modesta Milton Keynes Dons, echipă din liga a treia engleză. Lotul celor de la Albion nu abundă cu nume grele, cel mai cunoscut jucător fiind căpitanul echipei, goalkeeperul Scott Carson, în vreme ce fostul fundaş a lui Dinamo, Gabi Tamaş, reprezintă şi el o piesă importantă în angrenajul echipei. Trupa lui Di Matteo debutează, sâmbătă, pe Stamford Bridge, în fieful campioanei de anul trecut, Chelsea Londra.
  • Părerea mea este că WBA se va număra printre echipele care vor retrograda în acest an, din cauza lotului slăbuţ, dar şi a lipsei de experienţă a antrenorului italian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu