12 august 2010

It's time for kick off

Noul sezon Barclays Premiership începe în acest final de săptămână. Chibiţii au astfel o alternativă la campionatul nostru cel de toate zilele, iar meciurile din campionatul Angliei sunt aşteptate cu sufletul la gură de către cunoscători. Primul lucru pe care trebuie să îl ştim e că, Eurosport şi Eurosport 2 nu vor mai transmite partide din Albion, drepturile tv revenindu-le celor de la DigiSport, aceştia reuşind să transmită în mare parte cele mai importante campionate de pe bătrânul continent. Un lucru care nu poate decât să mă mâhnească având în vedere că transmisiunile de pe Eurosport erau de o calitate excepţională, iar comentariile lui Grădinescu, Cosmescu sau Terzian sunt infinit mai bune decât a celor de la Digi. Consolarea vine din faptul că pe Eurosport 1 şi 2 vom putea urmări Bundesliga, un campionat mai mult decât spectaculos.

Revenind la startul campionatului englez, anul acesta lupta pentru supremaţie se anunţă a fi din ce în ce mai aprigă, iar nou-promovatele sunt gata să demonstreze că merită un loc în elita unuia dintre cele mai puternice campionate din Europa. Astfel că, pornind de la premisa că toată lumea cunoaşte în mare parte tot ce mişcă prin ograda Diavolilor roşii, a Tunarilor, a bogătaşilor de la Chelsea, a cetăţenilor din Manchester şi a Cormoranilor din oraşul Beatleşilor, voi face o prezentare a nou-promovatele din acest sezon.
Aşadar, în acest nou sezon revin pe prima scenă a fotbalului englez, Newcastle United, West Bromwich Albion şi, pentru prima dată în cea mai importantă competiţie din insulă, Blackpool FC. Aşa că vă propun să cunoaştem mai bine debutanta acestei competiţii şi să facem o excursie în micuţul oraş din ţinutul Lancashire.

The team which hopes to bloom this year!

The seasiders, aşa cum sunt numiţi cei de la Blackpool, au promovat anul acesta pentru prima dată în istoria de 123 de ani a clubului în Premierhip şi este recunoscută ca fiind prima echipă din fotbalul englez care a reuşit să promoveze în toate cele patru ligi prin intermediul sistemului playoff, promovarea în fiecare ligă venind după o serie de meciuri de baraj. Inedita performanţă este cu atât mai notabilă cu cât, aceştia au reuşit promovările în decursul a doar nouă ani! The Tangerines, cum mai sunt cunsocuţi cei de la Blackpool, datorită culorii echipamentului, au reuşit să ajungă în Premiership după un meci de baraj cu galezii de la Cardiff City, de care au trecut, dramatic, cu 3-2, unde altundeva, dacă nu pe legendarul Wembley. Printre cele mai mari performanţe ale clubului aflat la aproape 50 de kilometri de Liverpool, se numără câştigarea F.A. Cup în 1953, într-o finală memorabilă împotriva celor de la Bolton Wanderers, după o partidă în care Blackpool a fost condusă cu 3 la 1, revenind incredibil şi învingând în cele din urmă cu 4-3. Această finală a rămas în istoria fotbalului englez ca The Matthews Final, datorită legendei lui Blackpool, Stanley Matthews, unul din actorii principali ai partidei.

Şi cum, în fotbalul englez, rivalităţile sunt la tot pasul, "duşmanii" celor de la Blackpool sunt băieţii de la Preston North End, derby-ul ţinutului Lancashire fiind unul din cele mai aprige din vestul Angliei. Până acum cele două echipe s-au întâlnit în toate ligile fotbalului englez, cu excepţia primei, iar câştig de cauză, a avut de cele mai multe ori Preston North End.

Blackpool îşi dispută partidele de pe teren propriu pe Bloomfield Road în faţa a 13 mii de fani "portocalii". Cocheta arenă îi este gazdă echipei încă din 1901, iar dotările bătrânului stadion, needless to say, cum spune englezul, sunt cu mult peste ceea ce găsim în fotbalul autohton. Antrenorul "portocaliilor" este Ian Holloway, recunoscut în fotbalul englez pentru interviurile şi conferinţele de presă spumoase (un fel de Cornel Dinu britanic). Aşa cum probabil era de aşteptat micuţul club din vestul Angliei nu are în componenţă jucători cunoscuţi, cel mai interesant lucru fiind că liderul echipei, este component al naţionalei Jamaicăi, pe numele său Jason Euell!

Blackpool va debuta în Premiership, sâmbătă, pe terenul celor de la Wigan Athletic, iar părerea mea este că, micuţul club din vestul Angliei va face o impresie frumoasă în prima ligă, mizând pe dorinţa de afirmare a jucătorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu