9 august 2010

De la titki-taka la Ţurcă nu e decât un pas

S-a dus şi cea de-a treia reprezentanţie a ligii întâi Bergenbier. În ritmul ăsta, încă una şi mă duc, dacă tot suntem la beri. Circul creşte deja ca spuma berii într-un pahar turnat la grabă (asta ca să termin cu berile). Oricum îţi vine să te îmbeţi când vezi unde a ajuns fotbalul românesc. Tare mi-e teamă că vine perioada aia din care, vecinii noştri din vest, maghiarii, nu mai pot ieşi de ani buni de zile. Dar, asta e o altă poveste

Etapa cu numărul trei din noul sezon a început italieneşte, cu trei meciuri, desfăşurate vineri, în care s-au înscris doar trei goluri, şi s-a terminat ca o etapă din bundesliga cu numai puţin de 17 reuşite în ultimele patru partide. Am avut şi un derby în adevăratul sens al cuvântului, între Poli şi CFR, la Timişoara, într-o atmosferă care ne face să ne gândim că la ora meciului cu "cetăţenii" de la Manchester City, Dan Păltinişanu va vibra ca în vremurile bune.

Molcom, că aşa-i în Ardeal!

Prima partidă a etapei s-a desfăşurat la Alba Iulia, Şepcile roşii primind vizita Vasluiului condus de Lopez Caro. Un meci în care, rolul principal nu l-a deţinut fotbalul ci furtuna iscată din senin, furtună care a şi oprit meciul în prima repriză. Fotbalul a lipsit cu desăvârşire din "cetate" şi Universitatea şi Vasluiul şi-au împărţit frăţeşte punctele. 1-1 şi nimeni nu se poate plânge de faptul că nu a fost un rezultat echitabil. Vasluienii au reuşit primul gol în actuala stagiune, dintr-un penalty transformat de Wesley, în vreme ce pentru formaţia lui Marian Pană a punctat Peter Cvirik. Primul punct pentru gazde, echipă care deocamdată se prezintă cel mai prost dintre nou-promovate, chiar dacă pretenţiile fostului acţionar dinamovist Walter sunt foarte ridicate. De cealaltă parte, vasluienii nu conving cu nimic în acest sezon, deşi erau văzuţi ca o serioasă candidată la titlu. De apreciat că Porumboiu n-a ieşit din păpuşoi ca să-l bălăcărească pe ibericul ce îi conduce echipa. Fie vorba între noi, nici Ferguson n-a câştigat nimic în primele sezoane. Aşadar, răbdare, grâu şi culturi bune pentru fostul central!

Samba do Braşov mai aşteaptă!

În potcoava Giuleştiului, Rapidul condus de Şumudică mai are mult până să se lege. Brazilienii nu se prea împacă cu aerul rece adus de Dinu Gheorghe în această vară dinspre Braşov, iar suporterii "feroviarilor" speră la o victorie în Ştefan cel Mare, etapa următoare. Rapidiştii sunt la a doua partidă în care nu reuşesc să înscrie, după egalul de la Urziceni, lucru care nu îl îngrijorează pe Şumudică, acesta fiind sigur că în "groapă", elevii săi vor marca cel puţin o dată. Oţelul unui Dorinel Munteanu care a transpirat ca-n vremurile bune din bundesliga, merge ceas. Nici un gol primit în primele trei etape. Echipa sa este de departe una din cele mai sudate din acest sezon, aşa că Oţelul va ceda cu greu puncte, fie acasă la malul Dunării, fie în deplasare. Etapa viitoare, gălăţenii vor întâlni cea de-a treia nou-promovată, după ce în prima etapă au câştigat în Regie, iar în a doua etapă au trecut la pas de Pandurii, trupa lui Falub, Târgu-Mureş, poposeşte la poalele combinatului.

Craiova promite multe, dar face puţine

La Buzău, Brăneştiul, primul sat reprezentat în liga 1, a reuşit o victorie muncită în faţa unei echipe oltene de nerecunoscut. Ilie Stan a reuşit să-l surprindă pe Ţicleanu, echipa sa intrând în teren cu o poftă de nestăvilit, reuşind victoria graţie unui gol marcat de un fost stelist, Simion, în a doua repriză. Iată, craiovenii nu scăpară de stelişti nici în Crâng şi par să nu îşi revină după oniCAŞ-ul servit de cel mai cioban dintre ciobani în Ghencea. Oltenii sunt din ce în ce mai mititei şi numai o victorie în faţa Politehnicii, pe Ion Oblemenco, poate îndulci situaţia din ultima perioadă. La fel ca în ultimii ani, leii din Bănie, promit calificări în Europa şi ajug să piardă în faţa unor echipe, care iată, au în lot jucători de liga a treia. Ilie Stan rămâne un antrenor bun care dacă demonstrează şi cu Brăneştiul ceva în acest sezon, intră definitiv în categoria antrenorilor muncitori ca Grigoraş, Ionuţ Popa sau Aurel Şunda.

Socoteala de acas' nu se potriveşte cu cea din Târg!

După demisia şoc a lui Mihai Stoica, Unirea nu se mai regăseşte. La Târgu-Mureş, Urziceniul n-a putut evita o înfrângere, care, aduce tot mai multă nesiguranţă în Bărăgan. Sigur, Meme-ul nu joacă, dar fotbalul pe stomacul gol nu face bine. Neplătiţi de câteva luni, ialomiţenii au fost răpuşi de nervi în patida din această etapă şi par tot mai aproape de o dispariţie de pe taraba ligii întâi. De partea cealaltă, târg-mureşenii lui Falub au jucat cu dezinvoltură şi au arătat că egalul de la Vaslui n-a fost întâmplător. În faţa unui stadion (foarte cochet) plin, fostul unirist, Dan Matei a adus victoria ardelenilor, în repriza a doua. Revenirea în primul eşalon pare a fi de bun augur pentru mureşeni, care stau cel mai bine dintre noile promovate.

Să tâmpeşti sub Tâmpa!

La Braşov, Steaua a venit fără Piţurcă, dar a practicat o ţurcă de toată frumuseţea. Tiki-taka-ul inexistent până acum a fost mai degrabă un 'n-aţi-o ţie dă-mi-o mie pe întreaga durată a partidei. Vedetele au fost şi aici, suporterii Stelei, care şi-au încurajat echipa frenetic, strigând tot meciul, îndemnul-deja războinic, gigi becali... la muie gigi becali. Jucătorii au răspuns îndemnului şi au tras de exact trei ori la poartă (incluzând golul Bănelului căpitan), plictisind audienţa prezentă la meci. Braşovul (care pentru mine e o nebuloasă) reuşeşte cea de-a treia partidă fără înfrângere, deşi a rămas fără principalele piese, plecate rapid în Giuleşti. Ilyeş, antrenorul din teren al braşovenilor a adus punctul meritat din plin, pe final de meci, din penalty, după o greşeală de plasamente a lui Emeghara şi o ieşire hazardată a debutantului Stanca. Trupa lui Isăilă merge etapa viitoare la Vaslui, în vreme ce Steaua aşteaptă vizita incomodei Victoria Brăneşti, fără antrenor, dar cu veşnicul cioban în lojă.

Şase, vine Eric!

Meciul de la Ploieşti dintre Astra şi Gaz Metan n-a avut istoric. Medieşenii au reuşit o nouă victorie graţie dublei lui Eric, prima reuşită a acestuia, fiind însă dintr-un penalty inventat de centralul Radu Petrescu. Trupa lui Pustai, este după părerea mea, cea mai frumoasă echipă a campionatului. Un fotbal curat, ofensiv şi bine gândit, pus în practică excelent de un brazilian talentat şi un antrenor excelent. Mă bucură jocul formaţiei medieşene cu atât mai mult cu cât municipalitatea lucrează şi la stadionul formaţiei, astfel ca aceasta să poată încânta şi mai mult de acum înainte. Investiţii într-o echipă cu adevărat frumoasă! Stoichiţă nu apucă să ia paltonul de iarnă, asta pentru că Astra joacă un fotbal urât, lipsit de imaginaţie, total haotic. Eu unul sper să lase locul anul acesta, adevăratei echipe a oraşului, Petrolul!

Ca un zbor de porumbel

Aşa poate fi caracterizat jocul Timişoarei de la venirea sârbului Vladimir Petrovici. Violeţii au rămas invincibili pe teren propriu în faţa CFR-ului, reuşind una din cele mai frumoase partide din acest sezon. Un foarte frumos 3-2, care dă speranţe pentru viitor. Poliştii au şi de ce zâmbi. Poli este mai ofensivă ca oricând şi pare să-şi fi găsit formula de bază. Exponenţiali în acest sezon vor fi, Magera, Axente şi Tameş, în vreme ce Bourceanu, Sepsi şi Curtean par să fi revenit la forma care i-a făcut cunoscuţi. Problemele în apărare trebuiesc remediate, deoarece, la fel ca şi în cazul lui Dinamo, deşi echipa marchează mult, primeşte foarte multe goluri. De zece ori au scos Taborda şi Pantilimon mingea din plasă, în acest debut de sezon. Trupa lui Mandorlini este din alt film. Joc slab, plictistor, uşor de anticipiat, iar dacă nu-şi vor rezolva rapid problemele, vor avea mult de suferit, mai cu seamă că, Liga Campionilor bate la porţile Feleacului. Pronosticul meu: Vom vedea un alt antrenor în scurt timp la Cluj!

Pandurii n-au fost suficient de haiduci

Pentru cei care au urmărit partida de la Timişoara, trecerea bruscă de la atmosfera vie de pe Păltinişanu, la cea dezolantă de la Târgu-Jiu a fost ca un duş rece. Joc anost, penibil pe alocuri şi o atmosferă demnă de divizia b (acolo unde Pandurii trebuiau să joace de drept, de vreo două ori). Pandurii lui Ionuţ Badea au dat senzaţia, timp de o repriză, că se pot transforma în haiduci, dar clasica tactică, cu curu în poartă adoptată în repriza a doua, în faţa unei echipe ultra-ofensive, cum e Dinamo, i-a trădat. Struţo-cămila de la Târgu-Jiu a condus câinii fălcosului mai mult de o oră, dar bucureştenii au revenit pe final egalând. 2-2, şi deşi scorul ar arăta un joc spectaculos n-a fost aşa. Chifle şi greşeli copilăreşti şi de o parte şi de alta. Apărarea lui Dinamo nu există decât pe foaie, Moţi şi gaşca fiind doar nişte circari în straie roşii. Internaţional Pandurii din Târgu-Jiu rămâne o echipă decolorată a cărui loc trebuia să fie în liga a doua alături de Slatina sau Voinţa Sibiu. Etapa următoare, oltenii se deplasează la Bistriţa pentru, probabil, un meci la fel de spectaculos ca jocul de glezne a lui Borcea. Dinamo primeşte vizita Rapidului în primul derby miticizat şi speră să le umple poarta de goluri feroviarilor, după sintagma "cine vine-n groapă, fără cinci nu scapă". Să ne aşteptăm la un patru-patru ca la teatru?

În Regie, în sfârşit e bucurie!

În faţa a cel mult 200 de specatori entuziaşti :)), Sportul a reuşit prima victorie de la revenirea în prima ligă. Aceştia au trecut, nu fără emoţii, de Bistriţa lui tata jean cu 4-2 după ce au revenit în două rânduri. Bălan şi Varga vor să scape cu orice preţ de Şiman, astfel că astăzi au reuşit din nou câte un gol pentru studenţi, amândoi aflându-se la cota doi, după golurile din Ştefan cel Mare. Pentru Bistriţa a puncat, mediatizatul Moraes, însă nu a fost de ajuns pentru a opri trupa lui Selymeş. Etapa viitoare pariez pe un meci spectaculos la Sibiu, acolo unde Gaz Metan primeşte vizita Sportului. Cât despre Bistriţa, aceasta va întâlni Pandurii, într-o partidă, care sincer, nu interesează pe nimeni.

Meseiaşul etapei: Eric, de la Gaz Metan, care a ajuns la cota şase (!) în doar două etape. Încă pe atâtea goluri şi la iarnă schimbă cantonamentul!
Clovnul etapei: Marius Niculae. "Marele" atacant dinamovist le-a făcut semn să tacă suporterilor dinamovişti,
după înscrierea golului egalizator de la Târgu-Jiu. Aceştia îl contestă de la începutul sezonului pentru forma "excelentă" în care se află. Nu îi învinovăţesc: exerciţiu de memorie. Ultimul gol important a lui Niculae pentru Dinamo?? Anyone? aaa... nu ştiu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu